Handnijverheid (2)
 
 
Beelden uit verschillende landen
Pas enkele decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden en beelden van dieren, bijv. nijlpaarden of vogels. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. Op één dag maakt een kunstenaar via hakken, beitelen en vijlen gemiddeld 2 à 3 familiebeelden. Dan zijn de beelden nog niet klaar. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst 8 gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van het beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe kleur.
Eén van de producenten is Tafadzwa Chinanga. Hij is 31 jaar, getrouwd en heeft een kind. Toen hij nog op school zat, hielp hij zijn oudere broer die ook kunstenaar is, al een beetje. Dat bleef hij doen toen hij begon te werken in de industrie. Vanwege politieke en economische ontwikkelingen verloor hij in 2004 zijn baan. Geïnspireerd door zijn broer werd hij ook kunstenaar.
Dit product is gemaakt door Daniel in Lampang, Thailand. In zijn fabriek werken 100 mensen. Hij zet zich in voor de training van zijn medewerkers, voorziet in scholing voor kansarme kinderen in het dorp en arbeidsplaatsen voor gehandicapten en ouderen. Dit product is gemaakt onder de voorwaarden van eerlijke handel. Meer informatie kunt u vinden op www.mundomi.nl
Deze prachtige beelden komen uit Mexico en worden gemaakt door Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die al zijn leven lang met klei werkt. Inmiddels werken ze samen met 16 mensen onder goede omstandigheden. Een werkplek met veel licht, ruimte en goede ventilatie en tegen een leefbaar loon. De pottenbakkers maken gebruik van oude technieken en er wordt gewerkt met natuurlijke pigmenten. Om kwalitatief goede producten te leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.
Deze beelden zijn niet geschikt om buiten te zetten en zijn ook niet vorstbestendig.