Handnijverheid (1)
In een dorpje vlakbij Chiangmai, Noordwest Thailand, beoefenen van oudsher vrijwel alle vrouwen het ambacht van pottenbakken.
De kennis wordt van moeder op dochter overgedragen. En dat is uiterst zinvol. Wanneer de rijstoogst namelijk is binnengehaald, dus in de droge periode, gaan de mannen aan de slag in de bouw en verdienen de vrouwen met pottenbakken een aanvullend inkomen.
Vroeger werden de potten gebakken voor eigen gebruik en voor verkoop op de lokale markt.
Nadat plastic potten de markt veroverden, viel de lokale markt weg. Om de kennis toch in stand te houden én een inkomen te verdienen, is er een coöperatie opgericht. Dankzij deze coöperatie wordt de verkoop gezamenlijk geregeld, zijn er ovens aangeschaft voor gezamenlijk gebruik en wordt de kennis onderling uitgewisseld.
Behalve dat er een coöperatief verkooppunt is, is er inmiddels ook een privé verkooppunt in het dorp opgericht.
Insorn Ceramics
Potten met traditie
Dierenfiguren voor in de tuin. Vazen voor op tafel. En potten voor binnen en buiten in diverse afmetingen en kleuren als wit, grijs, groen, bruin en terracotta.
Stuk voor stuk gemaakt volgens een oude traditie. De klei wordt eerst gedroogd in de zon en vervolgens met een hamer of mortier tot poeder gemalen. De grove deeltjes worden uit de poeder gezeefd. Het overgebleven poeder wordt in een bepaalde verhouding met water vermengd. Dit mengsel wordt verhit, totdat het goed kneedbaar is.
Op een lokaal gemaakte pottenbakkerswiel, dat wordt gedraaid met de voeten, vormen handen de klei. Deze uiteindelijke vorm wordt ongeveer een week in de zon gedroogd en tenslotte 4 uur in de oven verhit op zo'n 800 graden. En dat staat bij jou op tafel of in de tuin! Een ambachtelijke pot met traditie.
Tengenenge Art Village - Beeldhouwers uit Zimbabwe

Tengenenge is een typisch Arikaansdorp in het noorden van Zimbabawe. De inwoners verdienen hun brood met beeldhouwen. Het dorp is een open air galerie waar meer dan 11.000 beelden worden tentoongesteld. De beelden zijn gemaakt door meer dan 300 verschillende beeldhouwers en hebben elk een eigen stijl en presentatie.
 
 
Deze beeldjes van polystone worden gemaakt in Thailand. Polystone is een mengsel van hars met gruis, afvalsteen of kalk. Het product komt tot stand via een uitgebreid productieproces waaraan veel mensen deelnemen. Het gedetailleerde werk wordt voornamelijk door vrouwen gedaan. .
Cadeautjes gemaakt van sloophout uit India.

Onze scrapwood collectie is gemaakt door ambachtslieden uit Jodhpur in het noorden van India.
De originele verf van de hergebruikte planken is nog steeds te zien op de producten. Elk fotolijstje, dienblad of vogelhuisje is daarom uniek. Onze producten zijn Fairtrade, hierdoor heeft u de zekerheid dat onze scrapwood collectie onder de juiste omstandigheden en volgens de Fairtrade principes gemaakt zijn. Met de aankoop van dit product ondersteunt u ambachtslieden in India.
Zimbabwe

Afvalmateriaal wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi. Zijn objecten van serpentijnsteen en ijzer verbeelden thema’s uit het dagelijks leven. In de collectie zijn bijvoorbeeld moeder en kind, geliefden, reizigers en straatmuzikanten terug te vinden.
Fundisi woont met vrouw en kinderen in Tafare, Zimbabwe. Samen met Gone Arty is hij begonnen met de verbetering van het productieproces. Dankzij de steun van wereldwinkels kon hij investeren in een nieuwe, veiligere werkplaats. Hij heeft hierbij gebruik gemaakt van steen en afvalmetaal
postbode
fam. op fiets
moeder en kind
Deze vogel komt uit Zimbabwe en is gemaakt door Gibson Makarutse, producent en kunstenaar, die zijn producten verkoopt via Gone Arty.
Oud ijzer krijgt een nieuwe functie in scrapmetal kunstwerken en accessoires. Met een soort ijzerguillotine knipt Makarutse oude auto’s, olievaten en hekwerk in kleinere delen. Vervolgens last hij ze aan elkaar tot vogels, lantaarns, kerstbomen of andere woonaccessoires voor binnen- of buitenshuis.
Gone Arty riep Makarutse in 2013 uit tot ondernemer van het jaar. Dankzij wereldwinkels en Gone Arty kon hij een eigen werkplaats kopen die professioneel werd ingericht.
Deze kaketoe komt van het eiland Bali in Indonesië en is eigenlijk een sfeerlicht. De metalen sfeerlichten worden gemaakt door een familiebedrijfje dat gevestigd is op het platteland, ruim 2 uur rijden van de hoofdstad Denpasar. De eigenaar runt samen met zijn vrouw zo’n 20 medewerkers, waarvan het merendeel vrouw is. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor de afwerking van de producten, zoals het verven en schuren. De mannen nemen de daadwerkelijke productie voor hun rekening, zoals het snijden, lassen en solderen. Door de afgelegen locatie geeft het bedrijf werkgelegenheid aan de mensen op het platteland. De eigenaar wil dan ook graag zijn bedrijf uitbreiden, zodat hij meer mensen werk kan geven. Om deze reden ondersteunt Sarana, de importeur, hem in het versterken van zijn productie capaciteit. Ook proberen ze zijn kennis van de westerse markt te vergroten, door middel van organisatie adviezen, het ontwikkelen van nieuwe designs en het aanleveren van westerse trends. Op deze manier is de producent zélf in staat zijn toekomstkansen te verbeteren.
Beeldjes van
polystone
uit Thailand
Beelden uit verschillende landen
De arbeids- omstandigheden zijn goed en de salarissen zijn bovengemiddeld. Door jouw aankoop blijft het mogelijk voor deze mensen om zelf in hun onderhoud te voorzien
OPENINGSTIJDEN

Maandag              13.30 - 17.30 uur
Dinsdag               09.30 - 17.30 uur
Woensdag           09.30 - 17.30 uur
Donderdag           09.30 - 17.30 uur
Vrijdag                  09.30 - 21.00 uur
Zaterdag              09.30 - 17.00 uur
Kerstpakketten bestellen
lees verder